niedziela, 23 listopada 2014

Pieczeń zdrowo wieprzowa

Zapewne od zawsze rodzice Wam powtarzali: jedz warzywa, są zdrowe i muszą zajmować 90% obiadowego talerza.

Dziś skupimy się na propozycji dla warzywnej opozycji :)
Jako alternatywę dla mięsnego obiadu bez surówek, sałatek, czyli wszystkiego co sprawia, że talerz wygląda pięknie, kolorowo i przede wszystkim zdrowo (ale wymaga krojenia, doprawiania, marudzenia, brudzenia kolejnych naczyń), pokażę Wam soczystą, wypełnioną karotenem i "porenem"...



PIECZEŃ:
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 jajko
2 starte marchewki
1 por (bez liści)
ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
2 jajka ugotowane na twardo
bułka tarta
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Mięso mieszamy z jajkiem, dodajemy marchew, którą uprzednio potraktowaliśmy tarką, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Wyciskamy ząbek czosnku, wkładamy dłonie w masę i wykonujemy energiczny masaż. Po tym zabiegu kroimy pora wzdłuż i siekamy na półokregi. Grzejemy na patelni olej, dodajemy pora i podsmażamy 5 min. Wrzucamy jeszcze ciepłą jarzynkę do michy z mięsem i wszystko dokładnie mieszamy. Formę blaszaną (rozmiar na prawdę nie ma znaczenia!:) ) trzeba wysmarować odrobiną tłuszczu, wsypać odrobinę bułki tartej i oblepić wszystkie ścianki. Nadmiar bułki zsypujemy do miski z mięsem i ponownie mieszamy. Połowę mięsno-warzywnej masy układamy ciasno w formie, później wkładamy przecięte na pół ugotowane jajka (garbami do góry) i zakrywamy drugą połową mięsa. Umieszczamy całość w piekarniku nagrzanym do 190*C i pieczemy 50 min.

Pod koniec pieczenia możemy wstawić ryż do gotowania i zająć się płynnym dodatkiem, którym jest..

SOS POMIDOROWY:
koncentrat pomidorowy
mały jogurt naturalny
2 łyżki śmietany 18%
łyżeczka cukru, sól, pieprz

Na suchej patelni podsmażamy koncentrat pomidorowy (ten zabieg pozwala pozbyć się części cierpkości/kwaśności), dodajemy łyżeczkę cukru i chwilę karmelizujemy na średnim ogniu. Należy uważać żeby nie przypalić pasty, dlatego gdy większość wody wyparuje dodajemy jogurt naturalny, który zapewne za chwilę zacznie się rozwarstwiać ze względu na niewielką zawartość tłuszczu. Z tego powodu podbijamy sos śmietaną 18% i pozwalamy na to, żeby sos trochę wyparował i naturalnie się zagęścił. Na koniec doprawiamy wedle smaku i polewamy naszą pyszną i soczystą pieczeń.


Smacznego!

Emi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz