piątek, 25 lipca 2014

Pieczone udka z indyka w warzywach

Gotowe udo obiadowe
UDA Z INDYKA:
2 sztuki pokaźnych udek
oliwa z oliwek
sól 
pieprz
papryka słodka
przyprawa garam masala
sos sojowy jasny
3 cebule
ryż

W trakcie przygotowania...


Udka myjemy, nacieramy mieszanką z oliwy, soli, pieprzu i garam masala, na koniec posypujemy papryką. Cebule kroimy w krążki, dosyć grube. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, obkładamy krążkami cebulowymi i na to kładziemy uciapane w sosie uda. Całość polewamy odrobiną sosu sojowego, który w połączeniu z cebulką ładnie skarmelizuje całą potrawę. Naczynie z zawartością umieszczamy w nagrzanym do 200*C piekarniku.
Pieczemy przez 45-55 minut, a pod koniec czasu pieczenia gotujemy ryż i przygotowujemy...

"BIGOS" WARZYWNY:
cukinia
marchewka
2 ząbki czosnku
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
oliwa
sól 
pieprz

Na rozgrzaną oliwę wyciskamy czosnek i podsmażamy do momentu zezłocenia, nie dłużej - będzie gorzki! Dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę mieszamy. Wrzucamy na pryskający bez opamiętania sos warzywa, które wcześniej bliżej zapoznały się z grubymi oczkami tarki. Dusimy 10 minut i doprawiamy do smaku. Podajemy jako witaminowe towarzystwo do indyka i ryżu.

Emi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz